3 mita o vitaminu C u njezi kože (i kako ostvariti puni potencijal)

3 mita o vitaminu C u njezi kože (i kako ostvariti puni potencijal)

Kombinacija vrućine i vlage, znojenja, morske vode i SPF-a može uzeti svoj danak kad je koža lica u pitanju. Ona može postati grublja na dodir, s vidljivim upalnim aknama ili pak zatvorenim komedonima, umornog izgleda koji prati i neugodan osjećaj zatezanja. Akne, komedone i dehidraciju moguće je riješiti sistematičnim uvođenjem ili preslagivanjem rutine nakon ljeta, a detalje donosimo niže.

1. Dvostruko čišćenje
Svojevrsna "prva pomoć" svakako je kvalitetno i temeljito, a neisušujuće čišćenje u dva koraka. Zašto baš dva? I dalje je važno nastaviti koristiti proizvod za zaštitu od sunca. Njega je, baš kao i šminku, potrebno doslovce otopiti s kože i ukloniti iz pora. U tome su najuspješniji proizvodi s uljnom fazom (kao što je Micelarna otopina 2u1 Smilje) ili pak potpuno uljni čistači kao što je Mikroemulzija. Razlog tomu je to što ulje otapa ulje pa će najbolje odstraniti sebum (prirodnu masnoću kože), kao i slojeve proizvoda te druge nečistoće iz pora i s površine kože. Čišćenje je idealno završiti laganim i nježnim gelom koji će, uz umivanje, odstraniti zaostale nečistoće i kožu pripremiti za nanošenje seruma i krema. Podsjećamo, dok koža nije u potpunosti očišćena, smanjena je i njezina moć upijanja proizvoda za njegu!

2. Kemijski eksfolijanti
Tretmanski proizvodi na bazi salicilne (BHA) kiseline uvijek su dobro rješenje za vraćanje balansa kod pojave nepravilnosti kao što su komedoni, akne i narušena tekstura kože. Mikroeksfolijant je hibridni piling s 1% salicilne kiseline koja djeluje protuupalno i pročišćava pore, dok zrnca ricinusovog voska trenutno nježno masiraju kožu. Nakon ovog tretmana koža je izuzetno svježa, zaglađena i vrlo meka. Važno je znati kako salicilna kiselina kao aktivni sastojak potiče bržu staničnu izmjenu zbog čega se može pojaviti i faza čišćenja kože ili tzv. purging.

Zbog toga se može činiti kako se stanje kože pogoršava, no stvar je u tomu da sve što je u nastanku ispod površine kože sad izlazi mnogo brže na površinu. Po završetku ljeta, pogotovo ako je koža izuzetno sklona komedonima, dobro je odraditi mehaničko čišćenje kože koje će "resetirati" stanje i ublažiti eventualnu fazu purginga. Važno je naglasiti da, ako se i dogodi, faza čišćenja kože privremena je i prolazna. Mikroeksfolijant se primjenjuje ovisno o samoj koži i ostatku rutine. Vrlo masnoj i otpornoj odgovarat će korištenje do triput tjedno, a nešto osjetljivijoj bit će dovoljan tretman jednom tjedno ili čak i rjeđe (pogotovo ako koristite druge aktivne sastojke).

3. Obilje hidratacije
Njega nije potpuna bez kreme. Čak i masna koža treba kremu, naravno – prilagođenu svojim jedinstvenim potrebama. Ako je koža suha i nedostaje joj masnoće (tj. lipida), poželjne su kreme koje u sebi sadrže hranjiva ulja poput badema i makadamije. Vitaminska krema C+ izvrstan je izbor kod kože sklone mrljicama i pjegama, dok je Ekstra hidratantna krema Smilje prirodna krema pogodna za sve ljubitelje certificirane kozmetike. Masnoj će koži ili tenu sklonom začepljenju pora odgovarati nemasne teksture bez klasičnih ulja. Vitaminska krema B3 pritom sadrži i niacinamid koji ublažava lučenje sebuma, dok Amino aktivator CM donosi tretmansko djelovanje protiv crvenila i iritacija. A što s dnevnom kremom? Dnevna krema zapravo je SPF – odaberite svoj faktor među Professional fluidom SPF 30 i SPF 50 jer su ovi proizvodi osmišljeni tako da štite, njeguju i samim time mijenjaju klasičnu dnevnu kremu.

Natrag na blog